7 نکته که در آموزش گیتار کلاسیک باید مد نظر داشت

نوشتۀ بابک ولی‌پور

میان سازهای مختلف خانواده گیتار، گیتار کلاسیک یکی از محبوبترین‌هاست. با این ساز می‌توان موسیقی‌هایی با سبک‌های مختلف را نواخت؛ از موسیقی کلاسیک گرفته تا جز و فولک و غیره؛ این تنوع در عین جذابیت می‌تواند باعث سردرگمی و گاه التقاط، ناسازگاری و اشتباهات جدی شود. متناسب با گرایش و سلیقه علاقه‌مندان به نوازندگی این ساز باید از روش‌ها و منابع و البته مدرسان مناسب بهره برد.

اگر هنرجویی بخواهد سبک کلاسیک را در نوازندگی این ساز در اولویت قرار دهد، خوب است که به نکات زیر بیاندیشد:

  1.  گیتاریست کلاسیک باید بتواند روان و دقیق نت‌خوانی کند. از روی تبلچر یا گوشی نواختن در این سبک هرگز جای نت‌خوانی را نمی‌گیرد.
  2. انگشت‌های دست راست بهترین ابزار برای نواختن آن چیزی است که ما رپرتوار (مجموعه قطعات) گیتار کلاسیک می‌نامیم. استفاده از مضراب (pick) در سبک کلاسیک از مصادیق ترکیب نادرست سبک‌هاست. گیتاریست کلاسیک با انگشت می‌نوازد. نوازندگان گیتار پاپ، جَز و غیره ممکن است به فراخور نیاز از مضراب استفاده کنند.
  3. انگشت شست در سبک‌های مختلف گیتار نقش متفاوتی ایفا می‌کند. حتما نوازندگانی را دیده‌اید که با انگشت شست سیم‌های بالا را می‌گیرند. شما به عنوان گیتاریست کلاسیک نیازی ندارید که انگشت شست را بالای دسته خم کنید؛ چون قرار نیست با آن سیمی را بگیرید. قرارگیری انگشت شست در محل مناسب به نوازنده این امکان را می‌دهد که با فشار کمتر بنوازد و انگشت‌ها را راحت‌تر جابه‌جا کند.
  4. استفاده از وسایلی که کمک می‌کند گیتار را بالا نگه داشته و به دستۀ آن شیب دهید ضروری است. زیرپایی، کاوشن (cushion) و سایر نگهدارنده‌ها برای این ساخته شده‌اند که شما راحت‌تر ساز بزنید و پا روی پا نیندازید و خم نشوید. اگر نوازنده‌ای مطرح از این ابزارها استفاده نمی‌کند، آن را به مثابه استثناء بگیرید و نه قاعده. شما با کمک این وسایل نگهدارنده در حقیقت فشار و آسیب‌های نوازندگی گیتار را کاهش می‌دهید.
  5. آوازخوانی نه شرط لازم و نه شرط کافی برای گیتاریست کلاسیک بودن است. ما گاهی بخش‌هایی از قطعات را سلفژ می‌کنیم و چیزهایی هم می‌خوانیم اما این ارتباطی به این ندارد که هنرجوی گیتار کلاسیک باید آثار پاپ را بخواند. البته من هروقت مخاطب این سوال قرار می‌گیرم که “چه زمانی به آواز می‌رسیم؟” پاسخم این است که “اینجا کلاس گیتار است. درباره کلاس آواز با معلم اواز مشورت کن.”
  6. ناخن‌های دست چپ را کوتاه نگه دارید اما در مورد دست راست داشتن کمی ناخن کمک می‌کند که صداپردازی بهتری داشته باشید. دقت کنید که کوتاه بودن ناخن‌های دست راست آنقدر بد نیست که بیش از حد بلند بودن آن! بگذارید واضح‌تر بگویم: اگر ناخن دست راست شما به هر دلیل کوتاه باشد، می‌توانید همچنان صدای قابل قبولی را از گیتار بیرون بکشید اما ناخنی که زیادی بلند است صدا را بی‌کیفیت می‌کند. به بهانه نوازندگی گیتار کلاسیک، ناخن‌هایتان را بیش از حد بلند نکنید!
  7. آهنگسازان دوران ما از سبک‌ها و دوره‌های مختلف تاثیرات آشکار و نهان می‌گیرند. آشنایی با سبک‌های مختلف برای همه نوازندگان سازهای جهانی در دنیای امروز امری عادی به شمار می‌رود. شناختِ موسیقی فلامنکو به طور مثال باعث می‌شود که در اجرای برخی آثار آهنگسازان اسپانیایی که تحت تاثیر این فرهنگ بوده‌اند دقیق و به نسبت اصیل عمل کنید. چه میزان باید سبک‌های مختلف را آموخت؟ آشنایی مقدماتی ضروری است، بیش از آن هر چه بیشتر بهتر به شرطی که مسیر نوازندگی گیتار کلاسیک را گم نکنیم.

 

و در پایان: اگر به گیتار کلاسیک و موسیقی کلاسیک علاقه‌مند هستید، با صبر و پشتکار پیش بروید. فرقی ندارد کلاس شما آنلاین باشد یا حضوری، مهم این است که با معلمی کار کنید که جوانب مختلف کار را بشناسد و در نوازندگی به سطح قابل قبولی رسیده و دوستدار موسیقی باشد. موسیقی کلاسیک یا هر موسیقی دیگر، مهم این است که خوب بنوازید و از کار خود رضایت داشته باشید.

 

برای آشنایی بیشتر با گیتار کلاسیک اینجا کلیک کنید.

برای مطالعه درباره تفاوت گیتار کلاسیک با گیتار فلامنکو اینجا کلیک کنید.

 

هفت نکته درباره آموزش و نوازندگی گیتار کلاسیک

هفت نکته درباره آموزش و نوازندگی گیتار کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *