7 فعالیت موسیقایی برای افراد خانواده

نوشتۀ بابک ولی‌پور

در این متن با 7 فعالیت و بازی موسیقایی که می‌توان در خانه انجام داد، آشنا می‌شوید. چنانچه در خانه ساز باشد، می‌توانید از آن کمک بگیرید در غیر این صورت این بازی‌ها طوری طراحی شده که بدون ساز نیز می‌توان آنها را انجام داد.

موسیقی می‌تواند بخشی مهم از فعالیت‌های کودکان و والدین را تشکیل دهد. یادگیری ساز و رفتن به کلاس موسیقی مهم است اما زیست موسیقایی به آن محدود نمی‌شود. از موسیقی می‌توان برای ارتباط با یکدیگر و درک بهتر احساسات خود کمک گرفت.آنچه در ادامه می‌آید، تلاشی است برای آشنایی بیشتر با موسیقی و سازها و لدت بردن از با هم بودن و شنیدن موسیقی. برای هرکس ممکن است یکی از آنها جذابتر باشد، می‌توانید از همان کار را آغاز کنید.

 

  1. اگر فرزندتان ساز می‌نوازد یا به ساز خاصی علاقه‌مند است، از او بخواهید درباره آن ساز تحقیق و نتیجه را به اعضای خانواده ارائه دهد. شما نیز یک ساز را انتخاب کنید و برای او و دیگران درباره آن توضیح دهید. یک بخش مهم از این ارائه‌ها، پخش ویدیو یا اجرای آن ساز است. حتی اگر کودکتان تازه آموزش ساز را شروع کرده، می‌تواند خودش در بخش معرفی عملی، اجرا کند. چنانچه هنوز فرزندان نوازندگی را شروع نکرده‌اند، این شیوه می‌تواند در تصمیم درست به آنها کمک کند.
  2. هر یک از اعضای خانواده یک موسیقی انتخاب و آماده پخش کند. درباره آهنگساز و سازهای بکار رفته در آن کنکاش کنید. می‌توان از آن آهنگساز و سازها نمونه‌های بیشتری شنید. سعی کنید با کودکان درباره آنچه می‌شنوید صحبت کنید.
    این موسیقی چه احساسی در شما برمی‌انگیزد؟ چه چیز آن را جالب کرده؟ کدام سازها را در آن تشخیص می‌دهید؟ آیا می‌توانید ریتم بخشی از آن را با دست بزنید؟ ملودی کدام بخش‌ها را می‌توانید بخوانید؟ با این موسیقی چه فعالیت گروهی می‌توان انجام داد؟
    فارغ از اینکه نمونه‌های انتخابی قوی باشند یا نه، سعی کنید با کمک این موسیقی‌ها، گفتگو و فعالیت کنید.
  3. به موسیقی گوش دهید و سعی کنید با آن دستها و بدن خود را حرکت دهید. با موسیقی برقصید و آن را بر روی کاغذ یا صفحه‌های موبایل و تبلت ببرید؛ موسیقی را نقاشی کنید. احتمالا فرزند شما راحت‌تر این فعالیت را ادامه می‌دهد، پس از او کمک بگیرید و سعی کنید سبک‌های مختلف موسیقی را امتحان کنید؛ چه تفاوتی در نقاشی‌ها می‌بینید؟
  4. نام موسیقی‌هایی که برای شما و فرزندتان آشنا شده را روی کاغذ بنویسید. هرکس یک کاغذ بردارد و سعی کند موسیقی را بدون آنکه به دیگران بگوید با آواز خواندن و کمک گرفتن از دست‌ها اجرا کند. اگر موسیقی باکلام است، نباید کلمه‌ها را بگویید سعی کنید ملودی آن را اجرا کنید. این فعالیت بدون گفتگو و فقط از طریق اصوات موسیقایی است.
  5. در کتابها و فضای مجازی، تصویر سازهای مختلف را جستجو و جمع‌آوری کنید. به سازهای آشناتر نظیر ویولن و پیانو و تار و درامز بسنده نکنید. سراغ سازهای مربوط به موسیقی قومی و اصیل کشورها هم بروید. تنبور، هورن، ماندولین، سیتار، پیپا، کنترباس و نی‌انبان می‌توانند بخشی از فهرست سازشناسی شما باشد. ابتدا نام سازها را با کودکان تمرین کنید. سپس تصاویر را ببینید و سعی کنید نام ساز را به یاد بیاورید. اجراهای صوتی و تصویری مربوط به تکنوازی این سازها را جمع آوری کنید. ببینید آیا می‌توانید بعد از چندبار شنیدن، تشخیص دهید کدام صدا برای کدام ساز است؟ هر یک از اعضای خانواده می‌تواند فهرستی جدید به ترتیب علاقه خود به این سازها درست کند.
  6. با یک ساز یا آواز این بازی را انجام دهید: هر زمان که صدای ساز یا آواز آمد همه حرکت می‌کنند و به محض سکوت می‌ایستند. یک ساز کوبه ای‌یا میز یا حتی قابلمه نیز داریم که هر بار روی آن می‌زنیم اعضای شرکت کننده باید به هوا بپرند. هرکس که اشتباه کند یعنی در زمان سکوت راه برود و هنگام شنیدن صدای طبل دیر به هوا بپرد، می‌سوزد. آن شرکت کننده که تا آخر در بازی بماند، نوازنده مرحله بعد خواهد بود.
  7. بداهه نوازی کنید! هرکس یک وسیله صدادار انتخاب کند؛ اگر ساز بود چه بهتر اگر نه از قابلمه، میز یا قاشق و … کمک بگیرید یا خودتان صدا ایجاد کنید، مثلا با زدن دست ها به هم یا آواز. لازم نیست موسیقی پیچیده‌ای بسازید. سعی کنید منظم پیش بروید؛هرکس ابتدا یک نت یا یک صدا سهم دارد. به تدریج به موسیقی خود شکل بدهید و درباره تقسیم کار و صداسازی‌ها و ریتم مشورت کنید و دوباره شروع کنید. یک مرحله از این کار گروهی را ضبط کنید. نگران خوب و بد شدن آن نباشید، مهم لذت بردن از این فعالیت گروهی است. درباره احساس خود با هم گفتگو کنید.
بازی‌های موسیقی برای خانواده

بازی‌های موسیقی برای اعضای خانواده

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *